— Hide menu

Ted Noten

www.tednoten.com

Ted Noten designs act as a critique on contemporary life, the history of jewellery and on the wider context of product design. Interestingly, his work equally relates to architecture. Challenging convention, processes of habituation, the familiar and the unusual are reoccurring themes that underline his work.

In recent years Ted Noten has created work for private collectors, local councils, art institutions etc. A broad spectrum of galleries and museum collections now represent his ouevre. The designer initiated some of these projects, only to be adopted later by a museum, as was the case for example with ‘Chew your own brooch’. With a little help from the chewing gum he hands out, everybody can become a jewellery designer; simply by chewing the gooey substance into shape the craftsman then casts either in silver, bronze or gold. One of the events at which Noten manifested himself with this project was an open day at the Bojimans Museum, when hundreds of people filed through the museum, chewing their way to design.

His ouevre gains in depth from his idiosyncratic response to the apparent familiarity of our daily surroundings, whether this be a market street in Amsterdam, the explosion of building construction in Shangai, or a gang of road sweepers at work in a provincial town in Russia. By lifting symbols from their everyday surroundings and placing them in a new context, he doesn’t so much query the symbol itself as our perception of it. As with the Mercedes-project for instance, for which he cut out brooch-fragments from the bodywork of this status symbol par excellence and then offered them for sale. Or the fire weapon he cast in an acrylate handbag. Or the boxing glove to fit the hand of a baby. Or the pearl necklace for the bird sculptures of artist Tom Klaassen.

Ted Noten looks for fixed meanings in the banal and the cultivated. He debunks their essesnce, then reinvents their unmistakable intangibility.

Gert Staal (Design Critic and former deputy director of the Netherlans Design Institute)

Ted Noten uzmanlığının sınırlarını sürekli zorlayan, Hollanda asıllı bir mücevher tasarımcısıdır. Bir zamanlar inşaat işçisi ve psikiyatrik hemşire olarak çalışmış olan Noten, 1990 yılında Amsterdam Rietveld Akademisi’nden mezun olduktan sonra çağdaş mücevher alanına büyük katkısı ve etkisi olan çalışmalarına başlamıştır. Sayısız uluslararası sergiye katılmış olan Noten’ın işleri pek çok galeri ve müzenin koleksiyonunda yer almaktadır. Tasarımcının, Mercedes Benz arabasını parçalara keserek broş yapması, ölü bir fareye inci kolye takıp akrilik bir kalıba yerleştirmesi gibi pek çok kışkırtıcı çalışması bulunmaktadır. Noten, duygu, mizah ve hikayelerin başrol aldığı mücevher tasarımları yapmaya devam etmektedir.

Çağdaş mücevher sanatının, kendi deyişiyle “hiçbir şeyden çekinmeyecek kadar meraklı olması” gerektiğini savunan sanatçının mücevher tasarımlarının yanında günümüz ikonik lüks obje sembolü olan Louis Vuitton çantalarından, günlük yaşamdan aldığı şaşırtıcı malzemeleri kullanarak yaptığı akrilik çantalarına kadar ilginç ve bir o kadar da provokatif objeleri de çok konuşulmaktadır. “Kendi broşunu çiğne” projesiyle izleyicilerine çiğnettiği sakızların kalıplarını aldıktan sonra metalle kaplayıp, kendi broşlarını yapmalarını sağlayarak aslında herkesin bir tasarım yapabileceğini göstermiş; izleyenleri ile interaktif bir ilişki kurarak sanatına yeni ve sıradışı boyutlar getirmiştir.

2005 yılından bu yana, Atelier Ted Noten, daha büyük projelere imza atarak özel koleksiyonlar ve sanat kurumları için çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalara iç mekan tasarımı, yerleştirme ve mücevher projeleri de dahildir.

Ted Noten’ın, Tokyo’da Museum of Contemporary Art, Londra’da Collect Art Fair’de grup sergileri dışında Amsterdam’da Stedelijk Museum’da ve 2006’da dünyanın en önemli tasarım fuarlarından biri olan SOFA New York’ta kişisel sergileri yer almıştır. Tasarımları ayrıca Victoria and Albert Museum (Londra), Droog Design (Amsterdam), Museum Boijmans Van Beuningen (Roterdam) ve Musée des Arts Decorative (Montreal) gibi pek çok önemli kurumun koleksiyonlarında yer almaktadır. Ted Noten aynı zamanda Harrie-Tillie ve Françoise van den Bosch gibi pek çok ödülün sahibidir.

no images were found

Comments are closed.

-->